Religionens påvirkning på kultur og samfunn

Hvordan påvirkes kultur og samfunn av religion? Hvordan er det norske samfunnet påvirket av religionene fra andre minoritetsgrupper?

Det jeg skal snakke om er hvordan religionen påvirker kulturen og samfunnet, og ikke bare den troen norske har, men også den troen de innvandrere har også. Jeg skal også drøfte hvordan det norske samfunnet og kulturen er påvirket av både hovedkulturen i landet og religionene som kom med innvandrerne.

 

Alle mennesker i denne verden tror på noe og følger regler ut i fra den troen de har. Religion vil si noe du som person tror på, som for eksempel at det finnes en høyere makt enn oss som Gud, hellig ånd osv. Det som kjennetegner religion er at det er regler og skikker som må følges. I dagens samfunn ser vi at de fleste menneskene lever etter regler ut fra den religionen de tror på. De største religionene i dag er islam, kristendommen og jødedommen, buddhismen og hinduismen. 

 afghanistansk-kvinne.jpg                            

http://img.nrk.no/img/582286.jpeg 

Religion og kultur påvirker hverandre, men religionen har vært dominerende helt siden den fikk betydning for menneskene. Samfunnet vi lever i dag blir også påvirket av religion og kultur fordi landets lover stammer ofte fra hovedreligionen til det landet man bor i.
Alle religioner har ett sett av leveregler og krav til holdninger som påvirker tilhengerne. Religiøse skrifter er dessuten skrevet for lenge siden, og det gir plass for ulike tolkninger innenfor samme religion. Enkelte ledere velger å gi en tolkning av religionen som er tilpasset deres egne interesser. 
For eksempel straffer man kvinner på gata i Afghanistan pga deres ledere, for selv om det står i koranen at en kvinne skal være tildekket, så har ingen retten til å straffe eller påtvinge vedkommende til å bruke hodeplagg. Men det er nettopp det med at lederne misbruker religionen og tolker det til deres egne interesser.

Når mange innvandrere kom til Norge, så hadde de en annen tro enn det de norske hadde. De var jøder, muslimer, buddhister og hinduer, og de hadde sine egne skikker og ritualer enn det de norske hadde. Jødiske menn lar skjegget vokse og de bruker kalott som er flat lue, og de har høytider som de feirer. De har bygd deres egen tempel (synagoge), og de slakter dyrene på deres egen måte, og tillegg har de fleste blitt integrert i det norske samfunnet.

Det er mange muslimske innvandrere som bor i Norge, og de fleste er fra Tyrkia, Pakistan, Somalia, Irak osv. Pakistanerne var de første folk fra et muslimsk land, og de kom til landet i 1960-årene, fordi Norge trengte arbeidskraft ble de invitert inn til landet. De har deres egen klesdrakt de bruker og egen type mat. Og mange muslimske menn lar skjegget vokse i likhet med jødene, og bruker lang skjorte som rekker ned til knærne. I mange muslimske kulturer er det også vanlig eller påbudt at kvinner dekker seg. For eksempel i Somalia så bruker ikke kvinnene dekkende klær fordi de ble tvunget, men for å  være en del av samfunnet, for når hele byen går med det så vil ingen være utenfor. De fleste muslimske kvinnene velger å dekke seg selv om de ikke ble tvunget til det, og det er et valg de gjør selv. Men uansett så tror mange mennesker fortsatt at de ble tvunget til det, særlig når de ser en åtteåring som bruker hodeplagg. De har bygd mange mosker her i Norge, de feirer også sine høytider, og de har åpnet mange halalbutikker. Andre innvandrere som er fra andre land enn et muslimsk land, har også kultur som har blitt påvirket av religion, som for eksempel i India noen kvinner en rødt prikk i pannen som presenterer at de er gift, og mannen hennes tar på den hver gang etter at hun har dusjet eller vasket seg på det området hvor den skal sitte. Her i Norge er det ikke så mange som er praktiserende kristne selv om det er et kristent land, noen fleste er ateister eller humanister. Selv om mange er kristne så følger de ikke de kristne reglene, som advarer dem mot det som er forbudt, som for eksempel å drikke alkhol, sex før ekteskap osv. Og kvinnene dekker seg ikke som før nå lenger, de går  med mer moderne klær, til og med når de skal til kirken. 

Noen er religiøse i dagens samfunn og har ikke noe problem med å være det heller, selv om de religiøse skriftene ble skrevet ned i en annen tid. Og det er mulig å praktisere sin religion etter den troen man har, men det vil være en konservativ og tradisjonell gudsdyrking. I bibelen står det at kvinner skal være stille i forsamlingen, men kulturen og samfunnet har endret seg nå for tiden og det er ikke mange som følger det lenger. Et eksempel står det i bibelen, at alkohol er forbudt og i de fleste kristne land så er det mange som velger å drikke det. Og for eksempel loven i Norge straffer ikke personen som drikker seg full med mindre den personens påvirkning av alkohol skader andre. De fleste sier at religionene har blitt mer gammeldagse, og det er mange som prøver eller har prøvd å bytte skriftene. Som for eksempel det som skjedde her i Norge, den somaliske unge damen Khadra, som har sagt at man må bytte ut koranen fordi vi lever nå et mer moderne liv enn før, så det blir vanskelig og følge de samme reglene som før. Men allikevel så er enkelte religiøse og følger det som står skriftene.

Reklamer

6 kommentarer den “Religionens påvirkning på kultur og samfunn”

 1. Says:

  bra, mamma!

 2. tor Says:

  takk, veldig bra

 3. Alexander Says:

  Hvor er konklusjonen? Hva forandres i den norske kulturen og samfunnet? Det står ikke her. Kastet bort 20 min på å lese et »leserinlegg» uten drøfting og konklusjon. men hvis du er under 15 år kan jeg si at det ikke var så ille 😉

 4. ida Says:

  det er ingen regel innenfor kristendommen eller en tekst i bibelen som sier at du ikke får drikke alkohol. Jesus serverte til og med alkohol til dispilene sine!

 5. Blue Says:

  Det står ikke noe sted i bibelen at alkohol er forbudt , tvert imot


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: